Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2016

Ρυτίδες ύπνου: Γιατί δημιουργούνται;

 Πολλοί παράγοντες, τόσο ενδογενείς και εξωγενείς, συμβάλλουν στην γήρανση του δέρματος, μεταξύ των οποίων είναι η γενετική προδιάθεση,  η έκθεση στον ήλιο, όπως επίσης οι εκφράσεις του προσώπου οι οποίες δημιουργούν γραμμές  λόγω των επαναλαμβανόμενων κινήσεων των μυών, που με τα χρόνια γίνονται μόνιμες , τις γνωστές ρυτίδες έκφρασης. Εκτός όμως από τους παράγοντες αυτούς, η   διάρκεια του ύπνου και η θέση του προσώπου  στην οποία κοιμάστε πάνω στο μαξιλάρι μπορεί να έχει αρνητική επίδραση στην εμφάνιση του δέρματος και να οδηγήσει στη δημιουργία ρυτίδων ύπνου.

 Οι γραμμές αυτές του ύπνου εμφανίζονται μετά από επανειλημμένη, μακροχρόνια πίεση του δέρματος  του προσώπου, που σπρώχνει ή τραβάει το δέρμα σε κάθετη  κατεύθυνση από αυτή των μυών του προσώπου. Σε αντίθεση με τις ρυτίδες έκφρασης ,οι γραμμές αυτές  έχουν κάθετη κατεύθυνση  και εμφανίζονται στο μέτωπο, τις παρειές, τα μάτια,γύρω από τα φρύδια,  το πηγούνι και τις ρινοπαρειακές αύλακες. 

Εάν κοιμάστε στην ίδια θέση κάθε βράδυ, τότε δημιουργούνται οι ίδιες  γραμμές ύπνου κατ' επανάληψη. Όσο είστε ακόμη σε νεαρή ηλικία εξαφανίζονται το πρωί, με την πάροδο της ηλικίας  όμως γίνονται μόνιμες ρυτίδες. Στην περιοχή των ματιών εμφανίζονται  πρώτα οι γραμμές ύπνου, αφού το δέρμα στην περιοχή αυτή είναι ιδιαίτερα λεπτό, περιέχει μικρότερο ποσοστό υποδόριου λίπους και λιγότερους σμηγματογόνους αδένες , με αποτέλεσα να είναι επιρρεπές στην εμφάνιση ρυτίδων.  


Πώς να τις περιορίσετε: 

  • Θέση ύπνου:   Η καλύτερη θέση για να κοιμάστε είναι ανάσκελα, με ένα μαξιλάρι κάτω από τα γόνατα για να μην ασκείται πίεση στη μέση. Σε αντίθεση με όταν κοιμάστε στο πλάι ή μπρούμυτα,  όταν κοιμάστε ανάσκελα το πρόσωπο σας δεν πιέζεται πάνω στο μαξιλάρι και έτσι δεν δημιουργούνται οι γραμμές του ύπνου. 
  • Αντιρυτιδικό μαξιλάρι:  Ένα ειδικά σχεδιασμένο μαξιλάρι,  το οποίο βοηθά να μην ασκείται πίεση στο πρόσωπο όταν κοιμάστε και να μην δημιουργούνται γραμμές ύπνου, που γίνονται μόνιμες με την πάροδο της ηλικίας,  ακόμη και όταν ξαπλώνεται στο πλάι. Είναι ιδιαίτερα ανατομικό και παρέχει στήριξη στον αυχένα και την σπονδυλική στήλη.  Εάν όμως το μαξιλάρι αυτό είναι ακριβό για εσάς, προσπαθήστε να συνηθίσετε να κοιμάστε ανάσκελα για να περιορίσετε τις ρυτίδες του ύπνου. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: