Τετάρτη, 25 Μαΐου 2016

Σωστή προστασία από τον ήλιο!

   Το καλοκαίρι πλησιάζει με τη θερμοκρασία σε υψηλά επίπεδα και τις ακτίνες του ήλιου να μας ζεσταίνουν και να μας ανεβάζουν τη διάθεση. Η μέτρια έκθεση στον ήλιο έχει ορισμένες ωφέλιμες επιδράσεις όπως: τη μετατροπή της προβιταμίνης D3 σε βιταμίνη D3, σημαντική για την υγεία των οστών, τη  θεραπεία ορισμένων δερματικών ασθενειών, όπως η ψωρίαση, τη μειωμένη ευπάθεια σε βακτηριακές λοιμώξεις, τη  παραγωγή της μελανίνης και τη πάχυνση της κερατίνης στιβάδας με αποτέλεσμα την προστασία του δέρματος από τα ηλιακά εγκαύματα και τέλος τη βελτίωση του ψυχισμού του ατόμου. 
   Η έκθεση στον ήλιο όμως έχει και επιβλαβείς επιδράσεις όπως το ερύθημα (κοκκίνισμα), που αν συνοδεύεται από πόνο, κνησμό, οίδημα, ή και ρίγη πυρετό και ναυτία, ονομάζεται ηλιακό έγκαυμα. Μπορεί επίσης, να προκληθούν φωτοδερματίτιδες. 
  Η χρόνια έκθεση προκαλεί βλάβες που είναι συσσωρευτικές και μη αντιστρεπτές, όπως καταστροφή του κολλαγόνου, των ινών της ελαστίνης και των μικροαγγείων. Οι βλάβες αυτές εκδηλώνονται με πάχυνση της κερατίνης στιβάδας, απώλεια της ελαστικότητα του δέρματος, ξηρότητα, απολέπιση, εμφάνιση ρυτίδων, μελαγχρωματικών κηλίδων που έχουν σαν αποτέλεσμα την πρόωρη γήρανση του δέρματος (φωτογήρανση) καθώς και φωτοκαρκινογένεση (όπως το κακόηθες μελάνωμα).
   Για την αποφυγή των επιβλαβών επιδράσεων της ηλιακής ακτινοβολίας και κυρίως της φωτογήρανσης και της εμφάνισης καρκίνων του δέρματος είναι πολύ σημαντικό να αποφεύγετε  την υπερβολική έκθεση στον ήλιο και να προστατεύετε το δέρμα σας από τις επιβλαβείς ακτίνες του ήλιου με τη χρήση αντηλιακών προϊόντων με δείκτη ηλιακής προστασίας (SPF) ανάλογα με τον φωτότυπο του δέρματος σας. Τα παιδιά θα πρέπει να χρησιμοποιούν υψηλό δείκτη προστασίας (SPF 50) καθώς έχουν ευαίσθητο δέρμα. 

Χρήσιμες συμβουλές για σωστή προστασία:
  • Το αντηλιακό προϊόν θα πρέπει να εφαρμόζεται από την παιδική ακόμα ηλικία, καθώς ηλιακά εγκαύματα στη ηλικία αυτή προδιαθέτουν για μελάνωμα. Θα πρέπει να εφαρμόζεται σε όλες τις περιοχές που δεν καλύπτονται από ρούχα ακόμη και όταν βρίσκεστε στο αυτοκίνητο ή κάνετε μια βόλτα και όχι μόνο στην παραλία, ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες όπου η ηλιοφάνεια είναι πολύ έντονη. Θα πρέπει επίσης να εφαρμόζεται ακόμα και τις μέρες με συννεφιά καθ 'όλη τη διάρκεια του έτους και όχι μόνο τους καλοκαιρινούς μήνες. 
  • Να εφαρμόζεται σε στεγνό και καθαρό δέρμα, 30' πριν από την έκθεση στον ήλιο,σε λεπτό υμένιο (παχύτερο στη μύτη, στα αυτιά και τα χείλη). Να ανανεώνεται κάθε 2 ώρες και ιδιαίτερα μετά το κολύμπι και των ιδρώτα.
  •  Αποφύγετε την έκθεση στον ήλιο το καλοκαίρι, τις ώρες 11-4 όπου το ποσό της ηλιακής ακτινοβολίας είναι αυξημένο, ιδιαίτερα τα παιδιά. Εάν αυτό δεν είναι δυνατό, προτιμήστε ένα αντηλιακό με υψηλό δείκτη προστασίας SPF. 
  • Φορέστε γυαλιά ηλίου και καπέλο για να προστατευτείτε. Τοποθετήστε αντηλιακό ακόμα και όταν βρίσκεστε σε σκιερό μέρος ή κάτω από την ομπρέλα. Τα παιδιά θα πρέπει να φορούν και μπλουζάκι ώστε να προστατευεται το ευαίσθητο δέρμα τους από εγκαύματα. 
  • Μετά την έκθεση, χρησιμοποιήστε προϊόντα after sun που θα καταπραΰνουν το δέρμα από τα συμπτώματα της παρατεταμένης έκθεσης στον ήλιο. 

Τετάρτη, 18 Μαΐου 2016

Γιασεμί: Ένα λουλούδι που σας φτιάχνει τη διάθεση!

  Το γιασεμί ή ίασμος ανήκει στην οικογένεια των ελαιοειδών και είναι  αναρριχόμενος θάμνος συνήθως αειθαλής αλλά και φυλλοβόλος. Τα φύλλα του εναλλάσσονται, είναι απλά ή τρίφυλλα και πτερωτά. Τα άνθη του είναι λευκά, κίτρινα, λευκά-ροζ, γαλάζια και μπλε, αρωματικά που αναδύουν ένα γλυκό άρωμα. Είναι διακοσμητικό φυτό και καλλιεργείται σε κήπους και γλάστρες. Υπάρχουν 300 είδη  που απαντώνται στις θερμές και εύκρατες χώρες της Γης με πιο γνωστά τον ίασμο τον θαμνώδη (Jasminum fruticans) που βρίσκεται αυτοφυής στην Ελλάδα, στις χώρες της Μεσογείου και στη δυτική Ασία. Είναι αειθαλής θάμνος με κίτρινα άνθη, και τον ίασμο τον φαρμακευτικό (Jasminum officinale) που είναι θάμνος που κατάγεται από ο Ιράν και τα Ιμαλάια και είναι ανθεκτικός στο ψύχος. Είναι η κύρια πηγή του αιθέριου ελαίου γιασεμιού ή ιασμέλαιο. 
  Το ιασμέλαιο είναι το πιο "ανυψωτικό" από όλα τα έλαια, με το γλυκό, εξωτικό άρωμα που καταπραΰνει το νευρικό σύστημα, είναι αντικαταθλιπτικό και σας βοηθάει να αποβάλλετε το στρες και να χαλαρώσετε. Έχει επίσης αντισηπτικές, αφροδισιακές και εμμηναγωγές ιδιότητες. Βελτιώνει το ξηρό και αφυδατωμένο δέρμα, το οποίο κάνει απαλό και λαμπερό. 
Επίσης ενυδατώνει τα ξηρά μαλλιά, τα δυναμώνει και βοηθά να δαμάσετε τα ατίθασα μαλλιά. 

  • Μάσκα με γιασεμί για απαλό δέρμα:
          Υλικά:
  • 20 άνθη γιασεμιού
  • 2 σταγόνες ιασμέλαιο
  • 2 σταγόνες ελαιόλαδο 
  • 2 κ.σ. μέλι 
       Εκτέλεση:

Πολτοποιήστε τα άνθη του γιασεμιού και προσθέστε τις σταγόνες ιασμέλαιου και ελαιόλαδου καθώς και το μέλι, ανακατεύοντας μέχρι να σχηματιστεί μια πάστα. Απλώστε στο δέρμα του προσώπου με απαλές κινήσεις και αφήστε το για 15 λεπτά. Ξεπλύνετε με άφθονο χλιαρό νερό.
Η μάσκα αυτή είναι για ξηρά, αφυδατωμένα και κανονικά δέρματα. Εάν είστε αλλεργικοί σε οποιοδήποτε από τα συστατικά αυτά μην τη χρησιμοποιήσετε. 
  • Αρωματικό αφρόλουτρο:
 Προσθέστε 4-5 σταγόνες ιασμέλαιο στην μπανιέρα σας και απολαύστε ένα αρωματικό και χαλαρωτικό αφρόλουτρο, που θα αφήσει το δέρμα σας απαλό και θα σας   αναζωογονήσει.
              
Προσοχή: Να αποφεύγεται η  χρήση του ιασμέλαιου κατά την εγκυμοσύνη. 



             

Πέμπτη, 12 Μαΐου 2016

Κρίνος: Ένα λουλούδι που εκτός από τον κήπο σας, ομορφαίνει και το δέρμα σας!



 Ο κρίνος ανήκει στην οικογένεια των κρινοειδών. Ο κρίνος είναι βολβώδες φυτό και έχει συνήθως ψηλό βλαστό με άνθος στην κορυφή. Το άνθος του αποτελείται συνήθως από έξι πέταλα και είναι στραμμένο με μία ελαφρά κλίση προς το έδαφος. Έχει έντονα χρωματισμένους κίτρινους ανθήρες. Τα περισσότερα είδη κρίνων ανθίζουν κατά τη διάρκεια της άνοιξης και κάποια προς το τέλος του καλοκαιριού.

 Ένα από τα κύρια οφέλη του κρίνου για την υγεία , είναι ότι βοηθά τη ρύθμιση του καρδιακού ρυθμού, επιτρέποντας έτσι την καρδιά να λειτουργεί πιο αποτελεσματικά και τακτικά. Μπορεί  να χρησιμοποιηθεί σε περίπτωση ασθενών συστολών κατά τη στιγμή του τοκετού.  Το λουλούδι κρίνος χρησιμοποιείται ακόμη για βότανα για ιατρικές παθήσεις, όπως η λέπρα, επιπεφυκίτιδα, εγκεφαλικά επεισόδια. Άλλη μία από τις θεραπευτικές χρήσεις του είναι στην θεραπεία εγκαυμάτων, για την πρόληψη του σχηματισμού ουλώδους ιστού και για τη θεραπεία ελκών και φλεγμονών λόγω των στυπτικών και καταπραϋντικών ιδιοτήτων του.

 Επίσης εκτός από τα ιατρικά οφέλη, μπορεί να χρησιμοποιηθεί το αιθέριο έλαιο του κρίνου, στην αρωματοθεραπεία για τη θεραπεία ατόμων που πάσχουν από κατάθλιψη αλλά είναι και ένα πολύ σημαντικό συστατικό στη βιομηχανία αρωμάτων.

 Στην αισθητική χρησιμοποιείται σε πολλά καλλυντικά κυρίως για ερεθισμένα και αφυδατωμένα δέρματα καθώς και για τη μείωση των ευρυαγγειών. 
 

Αντιρυτιδικό λαδάκι κρίνου για την περιοχή των ματιών: 


Τι θα χρειαστείτε:

- πέταλα κρίνου

- αμυγδαλέλαιο


Εκτέλεση:

Σε ένα μπολ τοποθετήστε τα πέταλα και σκεπάστε τα με αμυγδαλέλαιο. Εκθέστε τα στον ήλιο για 3 εβδομάδες, προσέχοντας το λάδι να καλύπτει πάντα τα πέταλα. Στη συνέχεια σουρώστε και χρησιμοποιήστε αυτό το πολύτιμο υγρό για τη περιοχή των ματιών.
Τέλος μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα πέταλα, τοποθετώντας τα για λίγο τοπικά στη περιοχή των ρυτίδων, καθώς έχουν αντιρυτιδικές ιδιότητες.


Scrub Σώματος με Αιθέριο Έλαιο Κρίνου:


Τι θα χρειαστείτε:

- 1 κούπα άσπρη ζάχαρη σε κόκκους

- 1/3 της κούπας καθαρή γλυκερίνη ή εναλλακτικά baby oil

- μερικές σταγόνες αιθέριο έλαιο κρίνου

- μερικές σταγόνες μωβ (ή μπλε με κόκκινο) χρώμα ζαχαροπλαστικής (προαιρετικά)


Εκτέλεση:

Σε ένα μπολ αναμίξτε τη ζάχαρη με τη γλυκερίνη (ή το baby oil) , προσθέστε μερικές σταγόνες από το αιθέριο έλαιο κρίνου και ανακατέψτε μέχρι να έχετε την επιθυμητή υφή.
Προαιρετικά προσθέστε μερικές σταγόνες χρώματος ζαχαροπλαστικής ανάλογα με το χρώμα που επιθυμείτε να έχει το scrub σας.  
Εφαρμόστε μικρή ποσότητα, σε καθαρό δέρμα,  και κάνετε μασάζ με κυκλικές κινήσεις. Στη συνέχεια αφαιρέστε το με άφθονο χλιαρό νερό.