Τετάρτη 6 Απριλίου 2016

Χαμομήλι : Ένα φυτό με θαυματουργές ιδιότητες!

 Το χαμομήλι, ένα ταπεινό φυτό με θαυματουργές ιδιότητες, καλλιεργείται σχεδόν σε όλες τις χώρες του κόσμου και ειδικά στη Γερμανία, τη Μεγάλη Βρετανία, τις Βαλκανικές χώρες κλπ. Δύο ποικιλίες που χρησιμοποιούνται ευρέως είναι το Chamomilla recutita ή Matricaria recutita l. ή όπως είναι γνωστό σαν Γερμανικό χαμομήλι και το Athemis nobilis l. που είναι γνωστό σαν Ρωμαϊκό χαμομήλι.

Τα άνθη του (Γερμανικό χαμομήλι) περιέχουν αιθέριο έλαιο που αποτελείται από βισαβολόλη τερπένιο, χαμαζουλένιο  που είναι ένας μπλε χρώματος υδρογονάνθρακας, και πολυφαινολικές ουσίες όπως παράγωγα φλαβόνης και κουμαρίνης, με αντιοξειδωτική δράση.  Η βισαβολόλη που περιέχεται στο χαμομήλι έχει ισχυρές αντιφλεγμονώδεις και αντιερεθιστικές ιδιότητες. Το χαμαζουλένιο έχει και αυτό αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες καθώς και καταπραϋντικές και ήπιες επουλωτικές. Τα υδρογλυκολικά και ελαιώδη εκχυλίσματα των άνθεων του χαμομηλιού χρησιμοποιούνται σε πληθώρα καλλυντικών προϊόντων όπως προσώπου, ακμής, ματιών, κ.ά. για τις αντιφλογιστικές, ήπιες τονωτικές, αντισηπτικές και επουλωτικές του ιδιότητες. 
Το Ρωμαϊκό χαμομήλι έχει παρόμοιες ιδιότητες με το Γερμανικό και χρησιμοποιείται ιδιαίτερα σε προϊόντα μαλλιών για το ξάνθεμα  καστανών μαλλιών!


Scrub Προσώπου- σώματος  με χαμομήλι και τριαντάφυλλο :

  • Υλικά:
  1. 1 κ.σ. αποξηραμένα πέταλα τριαντάφυλλου 
  2. 1 κ.σ. αποξηραμένο χαμομήλι
  3. 1 κ.σ. νιφάδες βρώμης
  4. 2 κ.σ. μέλι 
  5. 1/4 φλιτζανιού αμυγδαλέλαιο ή jojoba oil ή ελαιόλαδο ή σησαμέλαιο 
  •  Εκτέλεση : 
  1. Σε ένα μπλέντερ τρίψτε ελαφρά τις νιφάδες της βρώμης, το αποξηραμένο χαμομήλι και τα πέταλα του τριαντάφυλλου μέχρι να γίνουν μικρά κομμάτια. 
  2. Μετά προσθέστε το ελαιόλαδο και το μέλι και ανακατέψτε μέχρι να γίνει ένα ομοιόμορφο μείγμα. Ύστερα τοποθετήστε το μείγμα σε ένα αποστειρωμένο γυάλινο βαζάκι, το οποίο διατηρήστε τοσε σκιερό και δροσερό μέρος. 
  3. Εφαρμόστε μια μικρή ποσότητα  σε καθαρό δέρμα, στο πρόσωπο ή το σώμα με απαλές κυκλικές κινήσεις και ξεπλύνετε με άφθονο νερό. Τα νεκρά κύτταρα θα απομακρυνθούν και το δέρμα σας θα μείνει απαλό και ανανεωμένο. 
  4. Εάν έχετε λιπαρό δέρμα προτιμήστε το jojoba oil το οποίο είναι μη φαγεσωρογόνο και δεν κλείνει τους πόρους. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: