Τετάρτη 9 Μαρτίου 2016

Βιταμίνη C : Ο σύμμαχος της Νιότης!

 Η βιταμίνη C (L-ασκορβικό οξύ) είναι μια υδατοδιαλυτή βιταμίνη με αντιοξειδωτικές ιδιότητες, που συντίθεται από φυτά αλλά και πολλά ζώα, με τα οποία τρέφεται ο άνθρωπος. Οι σημαντικότερες πηγές βιταμίνης C είναι τα φρούτα (πορτοκάλια, λεμόνια, μούρα, ροδάκινα κ.ά), τα λαχανικά (μπρόκολο, λαχανάκια Βρυξελλών,κουνουπίδι, πιπεριές κ.ά)  και οι πατάτες. Ανεπάρκεια της βιταμίνης C προκαλεί σκορβούτο, με αιμορραγία από βλεννογόνους και μύες,  ωχρό-κίτρινο δέρμα και θηλακιώδη υπερκεράτωση.
  Η βιταμίνη C χρησιμοποιείται στην Κοσμετολογία σε πληθώρα καλλυντικών προϊόντων (με τις εξής ονομασίες:ascorbic acid, L-ascorbic acid, ascorbyl palmitate, sodium ascorbyl phosphate, retinyl ascorbate,tetrahexyldecyl ascorbate και magnesium ascorbyl phosphate) γιατί ενισχύει την άμυνα του δέρματος, προστατεύει τα αγγεία και είναι απαραίτητη για την κατασκευή και την συντήρηση του κολλαγόνου. Καθώς, δρα σαν συνένζυμο (μερικά ένζυμα για να δράσουν χρειάζονται ένα μικρό οργανικό μόριο, το συνένζυμο, που χωρίς αυτό δεν μπορούν να δράσουν), κατά την ενζυματική υδροξυλίωση της προλίνης του προκολλαγόνου, σε 4-υδροξυπρολίνη, από την οποία παίρνουμε τελικά το μονομερές κολλαγόνο. 
  Λόγω της αντιοξειδωτικής της δράσης, δεσμεύει της ελεύθερες ρίζες (ROS) οι οποίες δημιουργούνται από την έκθεση του δέρματος στις υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου (UVA και UVB) και  προκαλούν καταστροφή του κολλαγόνου, τις ελαστίνης και άλλων δερματικών κυτταρικών δομών και προκαλούν αλλοιώσεις του DNA των κυττάρων, με αποτέλεσμα την πρόωρη γήρανση του δέρματος. Η βιταμίνη C σε συνδυασμό με άλλα αντιοξειδωτικά συστατικά μπορεί να αναστρέψει τη διαδικασία της φωτογήρανσης και να προστατέψει το δέρμα από τις αλλοιώσεις που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες. Ενισχύει την αποτελεσματικότητα του αντηλιακού και προστατεύει το δέρμα από τις UV ακτίνες του ήλιου. 
Η βιταμίνη C καταπολεμά επίσης την υπερμελάχρωση, τις καφέ κηλίδες  και άλλες δυσχρωμίες του δέρματος. Τέλος, έχει αντιφλεγμονώδη δράση, προάγει την επούλωση των τραυμάτων και προστατεύει το δέρμα από την εμφάνιση μεταφλεγμονώδους υπερμελάγχρωσης. 
 Εκτός από τις καλλυντικές θεραπείες με  τοπική χρήση της βιταμίνης C, για όμορφο και υγιές δέρμα συνιστάται και η πρόσληψη των απαραίτητων  ποσοτήτων με την τροφή, ιδιαίτερα σε καπνιστές, καθώς η νικοτίνη που βρίσκεται στα τσιγάρα καταστρέφει τη βιταμίνη C του οργανισμού.  



Δεν υπάρχουν σχόλια: