Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου 2015

Γκι: Χριστουγεννιάτικα Μυστικά Ομορφιάς!



Το γκι ή αλλιώς ιξός είναι ένα φυτό που πλέον είναι συνυφασμένο με τα Χριστούγεννα. Σίγουρα θα γνωρίζετε την παράδοση του «χριστουγεννιάτικου φιλιού κάτω από το γκι», όμως  γνωρίζετε όλα τα ευεργετικά οφέλη που έχει το γκι για την υγεία και την ομορφιά;  Μάθετε λοιπόν ότι δεν γνωρίζατε για το γκι, διαβάζοντας παρακάτω και φτιάξτε εύκολες συνταγές ομορφιάς στο σπίτι!

Το γκι είναι  ένα αειθαλές ημιπαρασιτικό φυτό, κυρίως των ελάτων και των καστανιών. Σχηματίζει χονδρές τούφες με κυλινδρικούς  μίσχους, λείους και κιτρινοπράσινους. Τα φύλλα του είναι επιμήκη, πυκνά, σκληρά και διασχίζονται από παράλληλα νεύρα. Το αφέψημα του βοτάνου χρησιμοποιείται από τους θεραπευτές σε υστερίες, υπερδιέγερση , σπασμούς, ζαλάδες και έχει θετική δράση για την τρίτη ηλικία στην κατάπτωση δυνάμεων. Εξωτερικά χρησιμοποιείται στην αρθρίτιδα, στην νευρίτιδα και στους ρευματισμούς.  Προσοχή όμως το γκι σε μεγάλες δόσεις είναι τοξικό και πρέπει πάντα να ακολουθούμε την συνιστώμενη δοσολογία.

Στην αισθητική τα εκχυλίσματα του φυτού αυτού, πλούσια σε μαγνήσιο και βιταμίνη C, χρησιμοποιούνται σαν διεγερτικά στις δερματικές λειτουργίες ˙  δηλαδή στα πρόωρα γερασμένα δέρματα, τα κουρασμένα από τα ξενύχτια ή την υπερκόπωση. Επίσης στα δέρματα που αλλοιώνονται από την εγκυμοσύνη. Ακόμη το οινοπνευματώδες βάμμα του, δίνει πολύ καλά αποτελέσματα στην φροντίδα των μαλλιών ˙ κυρίως δε όταν αναμειχθεί με το αλκοόλ της τσουκνίδας  και του μαϊντανού.

Αντιγηραντική Λοσιόν με Γκι:

Τι θα χρειαστείτε:

- μερικά φύλλα από γκι

- 2 κουταλιές της σούπας απεσταγμένο νερό

- 1 κουταλιά της σούπας φρέσκια aloe vera

- χαμομήλι


Εκτέλεση:

Αρχικά βράστε τα φύλλα γκι σε ένα τέταρτο φιλτραρισμένο νερό. Στη συνέχεια αναμείξτε ½ κούπα από το αφέψημα από τα φύλλα γκι  με 2 κουταλιές της σούπας απεσταγμένο νερό, 1 κουταλιά της σούπας φρέσκια aloe vera και λίγο αφέψημα χαμομηλιού.





Αναπλαστική Κρέμα  Προσώπου με Γκι:
  
Τι θα χρειαστείτε:

- μερικά φύλλα από γκι

- 2 κούπες λάδι καρύδας

- 1 κουταλιά του γλυκού κερί μελισσών

- μερικές σταγόνες από το αγαπημένο σας αιθέριο έλαιο

 (προτείνουμε αιθέριο έλαιο λεβάντας ή πεύκου)


Εκτέλεση:

Αρχικά βράστε τα φύλλα γκι σε ένα τέταρτο φιλτραρισμένο νερό.  Στη συνέχεια αναμείξτε 1 κούπα από το αφέψημα από τα φύλλα γκι με 2 κούπες λάδι καρύδας, 1 κουταλιά του γλυκού κερί μελισσών και μερικές σταγόνες από το αγαπημένο σας αιθέριο έλαιο.

Προσοχή! Τα αιθέρια έλαια απαιτούν ιδιαίτερη προσοχή στη χρήση καθώς κάποια από αυτά μπορεί να προκαλέσουν ερεθισμό και γι’ αυτό θα πρέπει να χρησιμοποιούνται σε μεγαλύτερη διάλυση. Επίσης καλό θα ήταν να μην εκτίθεστε στον ήλιο, όταν έχετε χρησιμοποιήσει αιθέρια έλαια στο δέρμα. Τέλος καλό θα ήταν να αποφεύγονται κατά την εγκυμοσύνη.


Δεν υπάρχουν σχόλια: