Τρίτη 16 Ιουνίου 2015

Όμορφα και Δυνατά Νύχια !

 Τα νύχια μας είναι εξαρτήματα του δέρματος που αποτελούνται από σκληρή πρωτεΐνη, την κερατίνη. Ο ρυθμός ανάπτυξης τους είναι περίπου 0,9 mm την εβδομάδα. Η πλήρης ανανέωση των νυχιών χρειάζεται 6-8 μήνες για τα νύχια των χεριών και 12-18 μήνες για τα νύχια των ποδιών. Τα νύχια αναπτύσσονται περισσότερο στην ηλικία 20-30 ετών, το καλοκαίρι, το πρωί, κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης και στα δάχτυλα του δεξιού χεριού, για τους δεξιόχειρες. Τα νύχια χρειάζονται περιποίηση για να διατηρούνται, υγιή, δυνατά και όμορφα!
  
Tips για όμορφα νύχια : 

  1.  Απέφυγε την έκθεση σε χημικά! Ο κατάλληλος τρόπος για να προστατεύσεις τα νύχια σου είναι να φοράς γάντια όταν πλένεις τα πιάτα ή κάνεις δουλειές του σπιτιού για να αποφύγεις την επαφή τόσο του νυχιού, όσο και του δέρματος με τα απορρυπαντικά και τα ισχυρά χημικά, τα οποία μπορούν να προκαλέσουν βλάβες. Η υπερβολική χρήση του νερού μπορεί να οδηγήσει σε εύθραυστα νύχια. Επίσης η υγρασία μπορεί να συμβάλει στην ανάπτυξη μυκήτων. 
  2. Σωστή ενυδάτωση! Τα νύχια σου χρειάζονται ενυδάτωση. Όταν χρησιμοποιείς κρέμα χεριών, σιγουρέψου ότι την απλώνεις στα νύχια σου αλλά και τα "πετσάκια". Επέλεξε μια κρέμα χεριών που να περιέχει συστατικά όπως η βαζελίνη και έλαια που προσφέρουν ενυδάτωση,   πανθενόλη, η οποία απορροφάτε από την κερατίνη των νυχιών και αυξάνει την περιεκτικότητα της σε νερό, με αποτέλεσμα τα νύχια να αποκτούν ελαστικότητα και να γίνονται  λιγότερο εύθραυστα.  
  3. Σωστή περιποίηση! Η τακτική περιποίηση των νυχιών συμβάλει στο να διατηρούνται υγιή και δυνατά.Κόψε τα νύχια σου σε σωστό μήκος, (όχι πολύ κοντά) και λίμαρε τα προσεκτικά, για να λειάνεις τις άκρες.Προσοχή μην κινείς τη λίμα, σου μπρος - πίσω αλλά μόνο προς μια κατεύθυνση. Μη κόβεις τα πετσάκια,καθώς μπορεί να οδηγήσει σε ανάπτυξη βακτηρίων, και να προκαλέσει βλάβες στο στρώμα του νυχιού.  Χρησιμοποίησε  βάση πριν από το μανό,η  οποία θα περιέχει βιταμίνες, για να προστατεύσει τα νύχια σου τόσο από το σπάσιμο όσο και από τυχόν δυσχρωμίες που μπορούν να προκληθούν από το μανό. Όταν κάνεις επαγγελματικό μανικιούρ- πεντικιούρ βεβαιώσου ότι τα εργαλεία που χρησιμοποιούν είναι αποστειρωμένα ή μιας χρήσης για την αποφυγή μολύνσεων. 
  4. Κόψε τις κακές συνήθειες! Μην δαγκώνεις τα νύχια σου, μην τραβάς τις παρανυχίδες και τα πετσάκια. Μπορεί να προκαλέσεις βλάβη στα νύχια, όπως επίσης και μόλυνση λόγω τις εισόδου βακτηρίων και μυκήτων.
  5. Μην το παρακάνεις! Το βάψιμο των νυχιών δεν θα τα βλάψει αλλά θα ήταν καλό να αφήνεις κάποιο διάστημα τα νύχια σου να αναπνέουν. Προτίμησε ένα ξεβαφτικό που να μην περιέχει ακετόνη (ασετόν) ή οποία μπορεί να προκαλέσει ερεθισμούς.  Επίσης, πρόσεξε την ποιότητα των βερνικιού που χρησιμοποιείς, τα πολύ φθηνά αγνώστου προελεύσεως και αμφιβόλου ποιότητας, μπορεί να περιέχουν χημικές ουσίες που βλάπτουν τα νύχια.  Επίσης απέφυγε την πολύ συχνή τοποθέτηση τεχνητών νυχιών, τα οποία κάνουν τα νύχια αδύναμα και εύθραυστα. 
  6. Αλλοιώσεις των νυχιών. Αν παρατηρήσεις αλλοιώσεις στα νύχια σου, όπως αλλαγή του χρώματος, του σχήματος, βαθουλώματα ή γραμμές πάνω στο νύχι ή οποιαδήποτε άλλη αλλοίωση, συμβουλέψου τον γιατρό σου καθώς μπορεί να οφείλονται τόσο σε τραυματισμό όσο και σε κάποια λοίμωξη ή ασθένεια. 
  7. Σωστή διατροφή! Η συνολική κατάσταση του οργανισμού και η υγεία, καθρευτίζονται στα νύχια μας. Η ισορροπημένη διατροφή, πλούσια σε φρούτα, λαχανικά πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, ω3 λιπαρά οξέα, βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία, συμβάλει στην υγεία του οργανισμού άρα και στην εμφάνιση των νυχιών. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: