Πέμπτη 16 Απριλίου 2015

Ο Θαυμαστός Κόσμος των Αιθέριων Ελαίων (Μέρος Γ')

Η αρωματοθεραπεία έχει ευρεία χρήση στον τομέα της αισθητικής. Τα αιθέρια έλαια ενισχύουν τη λειτουργία των σμηγματογόνων αδένων, και με αυτό τον τρόπο συντελούν στη βελτίωση της υφής, και στη γενική υγεία του δέρματος. Επίσης μπορούν να χρησιμοποιηθούν όχι μόνο για την περιποίηση του προσώπου αλλά και του σώματος. Ειδικά για την αρωματοθεραπευτική μάλαξη (μασάζ), είναι γνωστό ότι ενδέχεται να συντελεί στην καταπολέμηση του προβλήματος της κυτταρίτιδας, που απασχολεί μεγάλο μέρος του γυναικείου πληθυσμού.

Περιποίηση Προσώπου:
Τα αιθέρια έλαια μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την περιποίηση του δέρματος και πιο συγκεκριμένα του προσώπου. Μπορείτε να αναμίξετε τα αιθέρια έλαια με το γαλάκτωμα καθαρισμού, την τονωτική λοσιόν, την υδατική κρέμα ή τη μάσκα  που είναι κατάλληλα για τον τύπο της επιδερμίδας σας. 
  • Για το κανονικό δέρμα ενδείκνυται  η χρήση αιθερίων ελαίων όπως μύρρου, ιλάνγκ-ιλάνγκ και ροδόξυλου.
  • Για το λιπαρό δέρμα ενδείκνυται η χρήση αιθερίων ελαίων όπως κυπαρισσιού, αγριοκυπαρισσιού και λεμονιού.
  • Για το ξηρό δέρμα  ενδείκνυται  η χρήση αιθερίων ελαίων όπως σανδάλου, γερανίου και πατσουλί.

Περιποίηση Σώματος:
Τα αιθέρια έλαια χρησιμοποιούνται για την περιποίηση του σώματος τόσο για να σας χαλαρώσουν, κάνοντας ένα καλό μασάζ ή χρησιμοποιόντας τα για την αντιμετώπιση της κυτταρίτιδας.
- Η κυτταρίτιδα, οφείλεται σε τοπική συσσώρευση λίπους και προκαλείται από τη συνεργική δράση παραγόντων όπως η κακή διατροφή, το στρες, η έλλειψη κίνησης, η κληρονομικότητα και άλλα και αποτελεί ένα πολύ συχνό πρόβλημα που αλλοιώνει την εξωτερική όψη του δέρματος. Η εφαρμογή του επιλεγμένου αιθέριου ελαίου στη δερματική επιφάνεια και ακολούθως το μασάζ με ήπιες κινήσεις και μάλιστα με φορά προς την καρδιά συμβάλει στην εικόνα της κυτταρίτιδας. Έχει παρατηρηθεί ότι τα αιθέρια έλαια που χρησιμοποιούνται για την καταπολέμηση της κυτταρίτιδας (ενδεικτικά: κυπαρίσσι, γεράνι, ρίγανη, δεδρολίβανο, λεβάντα, φασκόμηλο κ.α) δρούν καλύτερα όταν αναμειγνύονται με έλαιο φουντουκιού που λειτουργεί σα βάση, λόγω της ιδιαίτερης απορροφητικής του ικανότητας.
-Τέλος μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αιθέρια έλαια χαμομηλιού ή λεβάντας μετά την αποτρίχωση και ιλάνγκ- ιλάνγκ ή κοκκινόξυλο για ένα αισθησιακό μασάζ.

 *Κατάλογος αιθέριων ελαίων και φυτικών λαδιών που χρησιμοποιήθηκαν* 
  1. Μύρρο (commiphora myrrha): Ευωδιαστό, μυστηριώδες και αισθησιακό αιθέριο έλαιο. Χρησιμοποιείται σε κανονικά και γηρασμένα δέρματα. 
  2. Ιλάνγκ- Ιλάνγκ (cananga odorata):  Ένα γλυκό, εξωτικό άρωμα γνωστό από παλιά σαν αφροδισιακό. Είναι αντικαταθλιπτικό, καταπραϋντικό, ενώ αποπνέει βαθιά αίσθηση ευεξίας και τονώνει το δέρμα. Πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο σε αραιό διάλυμα. 
  3. Ροδόξυλo (aniba rosaeodora): Ευχάριστο, ελαφρύ άρωμα λουλουδιών. Χρησιμοποιείται κυρίως για τον αρωματισμό χώρων ενώ ξεκουράζει, τονώνει και καταπολεμά φόβους και ανησυχίες. Ιδανικό για πρωινό μπάνιο και για ξηρό και ευαίσθητο δέρμα
  4. Κυπαρίσσι (cupressus sempervirens): Σπασμολυτικό, αντιιδρωτικό, χρήσιμο για την αντιμετώπιση αναπνευστικών και ρευματικών παθήσεων. Επίσης είναι ιδανικό για λιπαρά δέρματα καθώς και για τη χρήση του σε ποδόλουτρα, λόγω των αντιιδρωτικών του ιδιοτήτων. Όμως χρειάζεται προσοχή καθώς πρέπει να αποφεύγεται η χρήση του στο πρώτο τρίμηνο της κύησης.
  5. Αγριοκυπαρίσσι (juniperus excelca): Ενεργοποιεί την κυκλοφορία του αίματος και της λέμφου. Ενδείκνυται για την καταπολέμηση της κυτταρίτιδας και την κατακράτηση υγρών. Είναι αντισηπτικό και ρυθμιστικό της λιπαρότητας. Αντιμετωπίζει την δερματίτιδα, την τριχόπτωση και διεγείρει το κυλοφορικό(κυτταρίτιδα, ακμή).
  6. Λεμόνι (citrus limon): Χρησιμοποιείται σε πολύ λιπαρά δέρματα και στα προβλήματα της νεανικής επιδερμίδας. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί επίσης στο μπάνιο για φρεσκάρισμα, ξεκούραση και χαλάρωση.
  7. Σανδαλόξυλο (santalum album): Πλούσιο, βαρύ άρωμα. Έχει αντισηπτικές, καταπραϋντικές ιδιότητες και είναι ιδιαίτερα χρήσιμο για την αντιμετώπιση δερματικών προβλημάτων. Ενδείκνυται για ξερά, ευαίσθητα δέρματα ενώ τονώνει τα ξερά και κατεστραμμένα μαλλιά.
  8. Γεράνι (pelargonium graveolens): Έχει αντικαταθλιπτικές, αντιβακτηριδιακές και αιμοστατικές ιδιότητες. Είναι αναζωογονητικό εξισορροπιστικό λάδι τόσο για το νου όσο και για το σώμα. Χρησιμοποιείται κυρίως για ξηρά και μικτά δέρματα.
  9. Πατσουλί (pogostemon patchouli): Βαρύ, εξωτικό λάδι. Ιδανικό για περιποίηση του δέρματος. Επίσης είναι χρήσιμο για την καταπολέμηση της πιτυρίτιδας.Τέλος προστίθεται στο μπάνιο, ξεκουράζει και αναζωογονεί το μυαλό.
  10. Ρίγανη (origanum vulgare): Αιθέριο έλαιο που πρέπει να χρησιμοποιείται με προσοχή. Ιδανικό για προβλήματα της νεανικής επιδερμίδας. Επίσης είναι κατάλληλο  για τον αρωματισμό και τον καθαρισμό κλειστών χώρων.
  11. Δεντρολίβανο (rosmarius officinalis): Είναι έλαιο τονωτικό, διεγερτικό και αναλγητικό. Βοηθά τη μνήμη και την καθαρή σκέψη και ανακουφίζει από τους μυϊκούς πόνους.
  12. Λεβάντα (lavandula angustifolia): Έχει ιδιότητες αναλγητικές, αντισηπτικές, καταπραϋντικές. Χρησιμοποιείται για την καταπολέμηση της αϋπνίας, της ημικρανίας καθώς και για την αντιμετώπιση του άγχους. Επίσης είναι ιδανικό για την περιποίηση του δέρματος.
  13. Φασκόμηλο (salvia sclarea): Αντικαταθλιπτικό, τονωτικό και σπασμολυτικό. Χρησιμοποιείται σε λάδι για μασάζ και στο μπάνιο για την αντιμετώπιση δυσάρεστων ψυχολογικών καταστάσεων ενώ είναι καλό για όλους τους τύπους του δέρματος. Πρέπει να αποφεύγεται στην εγκυμοσύνη, ενώ είναι σημαντικό να μην συνδυάζεται με την κατανάλωση αλκοόλ.
  14. Φουντουκέλαιο (corylus avellana):Φυτικό λάδι που εύκολα διεισδύει στην επιδερμίδα. Πολύ καλό για τις λιπαρές επιδερμίδες, ενώ είναι πλούσιο σε Ω9 λιπαρά οξέα. Αποτελεί λάδι γενικής χρήσης (καλό τόσο για την καλλυντική περιποίηση όσο και για το μασάζ). Διατηρείται 1 χρόνο περίπου.
  15. Ρωμαϊκό & Γερμανικό Χαμομήλι (chamaemelum nomile & matricaria recutita): Ελαφρό, χαλαρωτικό άρωμα. Το ρωμαϊκό χαμομήλι δρα σπασμολυτικά, καταπραϋντικά και είναι κατάλληλο για ευαίσθητες επιδερμίδες. Το γερμανικό χαμομήλι διαθέτει αντιφλεγμονώδη δράση, είναι κατάλληλο για ευαίσθητες επιδερμίδες, ενώ δρα και καταπραϋντικά.
  16. Κοκκινόξυλο (santalum album): Πλούσιο, βαρύ άρωμα. Όπως και το λιβάνι βοηθά το διαλογισμό. Δημιουργεί εξωτική ατμόσφαιρα. Ιδιαίτερα αποτελεσματικό στην περιποίηση του δέρματος, ειδικά για ξερά και ευαίσθητα δέρματα. Τονώνει τα ξερά και κατεστραμένα μαλλιά. Αντισηπτικό και κατευναστικό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: