Παρασκευή 6 Μαρτίου 2015

Περιποίηση προσώπου ανάλογα με τον τύπο δέρματος σας (Μέρος 2)

Όπως ακριβώς κάθε άτομο είναι μοναδικό , έτσι και το δέρμα μας έχει ανάγκη από φροντίδα και περιποίηση  διαφορετική για κάθε τύπο δέρματος . Επίσης  είναι απαραίτητη η επιλογή των κατάλληλων προϊόντων ώστε να  διατηρούμε το δέρμα μας  σε καλή κατάσταση και υγιές. Στο δεύτερο αυτό μέρος της ανάρτησης θα ασχοληθούμε με το λιπαρό δέρμα. 

Λιπαρό Δέρμα: Το δέρμα αυτό χαρακτηρίζεται από υπερέκκριση σμήγματος ,λιπαρή όψη , χρώμα ωχρό ή σκούρο . Φαίνεται τραχύ με φραγμένους εκφορητικούς πόρους από φαγέσωρες ( ανοιχτούς και κλειστούς δηλαδή άσπρα και μαύρα στίγματα αντίστοιχα). Συχνά εμφανίζει σμηγματόρροια και έχει τάση για ακμή. Το πάχος του είναι μεγάλο, και έτσι παραμένει νεανικό για περισσότερο χρόνο απ' ότι οι άλλοι τύποι δέρματος. 

Tips για λιπαρό δέρμα : 
  • Το δέρμα αυτό έχει ανάγκη για καθημερινή περιποίηση και καθαρισμό. Επιλέξτε ένα γαλάκτωμα καθαρισμού ειδικό για λιπαρό δέρμα, το οποίο θα απομακρύνει τους ρύπους, το μακιγιάζ και τη λιπαρότητα, χωρίς να αφαιρεί τα φυσικά λιπίδια από την επιδερμίδα, αφήνει ο δέρμα απαλό και δεν φράσσει τους πόρους. Για την ακμή επιλέξτε ειδικά καθαριστικά προϊόντα( αποφύγετε όμως την κατάχρηση). Μια στυπτική λοσιόν με οινόπνευμα, που αφαιρεί τα υπολείμματα του γαλακτώματος, και καταπολεμά τη λιπαρότητα. Το οινόπνευμα έχει απολιπαντικές , αντισηπτικές και ήπιες στυπτικές ιδιότητες. Εάν έχετε ακμή προτιμήστε μια καταπραϋντική λοσιόν χωρίς οινόπνευμα. Ύστερα τοποθετείστε υδατική κρέμα, κατά προτίμηση "oil free"( δηλαδή να μη περιέχει λιπαρές ουσίες), με εκχυλίσματα φυτών όπως το Burdock Extract, τοWatercress Extract, Aloe Vera, αλλαντοΐνη, πανθενόλη και άλλα συστατικά, με αποτέλεσμα να αφαιρεί την περίσσεια λιπαρότητας, ενώ ταυτόχρονα ενυδατώνει το δέρμα. 
  • Η συχνή χρήση ακατάλληλων για τον τύπο του δέρματος σαπουνιών πρέπει να αποφεύγεται. Ενώ τα σαπούνια αυτά απορρυπαίνουν προσωρινά, μπορεί να προκαλέσουν αντιδραστική σμηγματόρροια και να μεταβάλλουν το φυσικό όξινο  pH του δέρματος προς αλκαλικότερες περιοχές, με αποτέλεσμα να αναπτύσσονται μικροοργανισμοί, που οδηγούν στην δημιουργία ακμής. 
  •  Εβδομαδιαία χρήση peeling συνιστάται, για την απομάκρυνση των νεκρών κυττάρων από την επιδερμίδα. Σε περίπτωση ακμής , και μάλιστα φλεγμονώδους, αποφύγετε το peeling τριβής , είτε περιέχει κόκκους είτε όχι ( gommage). 
  •  Να χρησιμοποιείτε μια φορά την εβδομάδα μάσκα ειδική για λιπαρά δέρματα , η οποία θα καθαρίσει το δέρμα από τη λιπαρότητα ή και να το καταπραΰνει, και μπορεί να περιέχει χλωροφύλλη, μπετονίτη, καολίνη, άργιλο, εκχυλίσματα όπως αμαμελίδα, παπάγια, θυμάρι, βιταμίνες, πανθενόλη, αλλαντοϊνη κ.ά.
  •  Τα προϊόντα μακιγιάζ (make up) θα πρέπει να είναι ειδικής σύνθεσης (oil free) και να μην περιέχουν φαγεσωρογόνα συστατικά. Στο ακνεϊκό δέρμα καλό θα ήταν να μη χρησιμοποιείτε προϊόντα μακιγιάζ, αλλά αν το θεωρείτε απαραίτητο, χρησιμοποιήστε ειδικά προϊόντα για την ακμή. 
  •  Αποφύγετε να αγγίζετε το πρόσωπο σας με τα χέρια κατά τη διάρκεια της ημέρας. Τα χέρια μας έρχονται σε επαφή με πολλά αντικείμενα και ακουμπώντας το πρόσωπο μεταφέρονται μικρόβια. Ειδικά στο ακνεϊκό δέρμα, η το άγγιγμα με ακάθαρτα χέρια ή το να πειράζεται τα "σπυράκια" με τα νύχια ή τα χέρια εκτός από επιμολύνσεις, μπορεί να οδηγήσουν σε ουλές. 
  •  Τέλος, θα ήθελα να επισημάνω ότι στα ακνεϊκά δέρματα, ειδικά σε φλεγμονώδη ακμή η αντιμετώπιση θα πρέπει να γίνεται από ειδικούς (δερματολόγους σε συνεργασία με Αισθητικούς) οι οποίοι θα εφαρμόσουν συστηματική αγωγή και αισθητική αποκατάσταση (βαθύς καθαρισμός με εξειδικευμένα προϊόντα), αντίστοιχα ανάλογα με την περίπτωση, και θα σας δώσουν κατάλληλες συμβουλές σχετικά με το πρόβλημα σας. 




Δεν υπάρχουν σχόλια: