Πέμπτη 26 Μαρτίου 2015

Ο Θαυμαστός Κόσμος των Αιθέριων Ελαίων (Μέρος Α')

  Το αιθέριο έλαιο είναι η κυρίαρχη ουσία, το χαρακτηριστικό κάθε φυτού. Κάθε φυτό παράγει το δικό του, μοναδικό αιθέριο έλαιο. Είναι πτητικές ελαιώδεις ουσίες που εξάγονται από τα λουλούδια, τα φύλλα, το φλοιό, τις ρίζες, τα άνθη και τους καρπούς με διαφορετικές μεθόδους απόσταξης.
   Τα αιθέρια έλαια χρησιμοποιούνται εδώ και πολύ καιρό  τόσο για τις αποκαταστατικές και ρυθμιστικές τους ιδιότητες, όσο και για το ευχάριστο άρωμα τους. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν για αρωματισμό χώρων, στο μπάνιο, στο μασάζ, για περιποίηση του δέρματος ή και του προσώπου, για άρωμα και τέλος για την περιποίηση των μαλλιών, των χεριών και των νυχιών.
   Απαιτούν ιδιαίτερη προσοχή στη χρήση καθώς κάποια από αυτά μπορεί να προκαλέσουν ερεθισμό και γι’ αυτό θα πρέπει να χρησιμοποιούνται σε μεγαλύτερη διάλυση(πχ μέντα, βασιλικός, ευκάλυπτος, δεντρολίβανο, έλαια της οικογένειας των κιτροειδών). Επίσης καλό θα ήταν να μην εκτίθεστε στον ήλιο, όταν έχετε χρησιμοποιήσει αιθέρια έλαια στο δέρμα καθώς και να προσέχετε που τα φυλάσσεται( διατηρούνται σε χώρο σκοτεινό, δροσερό και χωρίς υγρασία). Τέλος καλό θα ήταν να αποφεύγονται κατά την εγκυμοσύνη.

 Μαλλιά :
Τα αιθέρια έλαια τονώνουν το τριχωτό της κεφαλής και περιποιούνται τις ρίζες των μαλλιών, κατά συνέπεια, συντελούν στην καλή υγεία τους. 
Για πολύ ξερά και κατεστραμένα μαλλιά δοκιμάστε ιλανγκ- ιλανγκ και κοκκινόξυλο (βάλτε 3
σταγόνες αιθέριο έλαιο σε 6ml χλιαρού βασικού λαδιού μασάζ και κάνετε μ' αυτό μασάζ στο τριχωτό της κεφαλής. Τυλίξτε το κεφάλι σας με μία πετσέτα για 20 λεπτά και μετά λουστείτε). Αν δεν έχετε χρόνο γι' αυτή τη διαδικασία, προσθέστε το αιθέριο έλαιο που διαλέξατε στο σαμπουάν, τη μαλακτική κρέμα, ή και κατά το τελικό ξέβγαλμα. Δοκιμάστε:
  • χαμομήλι για λιπαρά μαλλιά.
  • δεντρολίβανο και αγριοκυπαρίσσι σαν τονωτικό.

Χρησιμοποιήστε σαν οδηγό τα παραπάνω παραδείγματα. Πειραματιστείτε. Τα αιθέρια έλαια μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε ατελείωτους συνδυασμούς. Απολαύστε τα!   




*Κατάλογος αιθέριων ελαίων που χρησιμοποιήθηκαν *

  1. Ιλάνγκ- Ιλάνγκ( cananga odorata):  Ένα γλυκό, εξωτικό άρωμα γνωστό από παλιά σαν αφροδισιακό. Είναι αντικαταθλιπτικό, καταπραϋντικό, ενώ αποπνέει βαθιά αίσθηση ευεξίας και τονώνει το δέρμα. Πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο σε αραιό διάλυμα. 
  2. Κοκκινόξυλο(santalum album): Πλούσιο, βαρύ άρωμα. Όπως και το λιβάνι βοηθά το διαλογισμό. Δημιουργεί εξωτική ατμόσφαιρα. Ιδιαίτερα αποτελεσματικό στην περιποίηση του δέρματος, ειδικά για ξερά και ευαίσθητα δέρματα. Τονώνει τα ξερά και κατεστραμένα μαλλιά. Αντισηπτικό και κατευναστικό.
  3. Ρωμαϊκό & Γερμανικό Χαμομήλι(chamaemelum nomile & matricaria recutita): Ελαφρό, χαλαρωτικό άρωμα. Το ρωμαϊκό χαμομήλι δρα σπασμολυτικά, καταπραϋντικά και είναι κατάλληλο για ευαίσθητες επιδερμίδες. Το γερμανικό χαμομήλι διαθέτει αντιφλεγμονώδη δράση, είναι κατάλληλο για ευαίσθητες επιδερμίδες, ενώ δρα και καταπραϋντικά.
  4. Δεντρολίβανο(rosmarius officinalis): Είναι έλαιο τονωτικό, διεγερτικό και αναλγητικό. Βοηθά τη μνήμη και την καθαρή σκέψη και ανακουφίζει από τους μυϊκούς πόνους.
  5. Αγριοκυπαρίσσι(juniperus excelca): Ενεργοποιεί την κυκλοφορία του αίματος και της λέμφου. Ενδείκνυται για την καταπολέμηση της κυτταρίτιδας και την κατακράτηση υγρών. Είναι αντισηπτικό και ρυθμιστικό της λιπαρότητας. Αντιμετωπίζει την δερματίτιδα, την τριχόπτωση και διεγείρει το κυλοφορικό(κυτταρίτιδα, ακμή).

Δεν υπάρχουν σχόλια: