Τρίτη, 31 Μαρτίου 2015

Aloe Vera : Το Δώρο της Φύσης !!!

  Η αλόη ή Aloe Barbdensis Miller είναι ένα αυτοφυές φυτό σε θερμές περιοχές του πλανήτη, όπως σε χώρες της Αφρικής , της Νότιας και Κεντρικής Αμερικής , σε περιοχές του Ειρηνικού και της Καραϊβικής , όπως επίσης σε μεσογειακές χώρες. Είναι ευρέως γνωστή με την ονομασία Aloe Vera ή Αλόη η Γνήσια , όπως επίσης και ως η θεραπευτική αλόη. Η λέξη αλόη προέρχεται από την εβραϊκή λέξη " alloeh" που σημαίνει πικρή και λαμπερή ουσία ενώ η λέξη Vera είναι λατινική και σημαίνει γνήσιος ή αληθινός. 
 Η αλόη η γνήσια όταν τεμαχιστεί εκκρίνει δύο υγρά, τα οποία έχουν διαφορετικές επιδράσεις και ιδιότητες. Ο κιτρινο-πράσινος χυμός ο οποίος ως επί το πλείστον εκκρίνεται όταν κοπεί η πράσινη επιφάνεια του φύλλου είναι ερεθιστικός. Αυτός περιέχει την αλοΐνη η οποία έχει όμοια σύνθεση με το κόμμι. Από την άλλη, το διαφανές υγρό που εκκρίνεται από το εσωτερικό του φύλλου, είτε αυτό τεμαχιστεί ή συνθλιβεί, είναι καταπραϋντικό και λέγεται ότι βοηθά στην επούλωση. 
 Η αλόη σύμφωνα με τους επιστήμονες περιέχει πάνω από 200 συστατικά που την καθιστούν θεραπευτική. Περιέχει πολυσακχαρίτες , αμινοξέα , οργανικά οξέα,μέταλλα όπως ασβέστιο, μαγνήσιο κ.ά. , βιταμίνες Α, Β1, Β2, Β3,  Β5, Β6, Β12, C, E και Φολικό Οξύ. Οι βιταμίνες αυτές προστατεύουν το δέρμα από τις ελεύθερες ρίζες, οι οποίες μπορούν να προκαλέσουν πρόωρη γήρανση του δέρματος , λόγω της δράσης του στο DNA και στα κύτταρα. 
  Το ζελέ ή τζελ  της αλόης ( Aloe Vera Gel ) έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες , και μειώνει το ερύθημα ( κοκκίνισμα) και το έγκαυμα που προκαλείται από την ηλιακή ακτινοβολία ή άλλες μορφές ακτινοβολίας. Έχει  ενυδατικές ιδιότητες , γιατί εφοδιάζει τους ιστούς με υγρασία,μαλακτικές και επουλωτικές ιδιότητες. Έχουν επίσης, αναφερθεί βακτηριοστατικές ιδιότητες για ορισμένα είδη βακτηρίων. 
  Η Aloe Vera χρησιμοποιείται κυρίως εξωτερικά ως καταπραϋντικό σε διάφορους ερεθισμούς, όπως εγκαύματα, ουλές, για την περιποίηση του δέρματος και των μαλλιών λόγω των ενυδατικών και επουλωτικών της ιδιοτήτων. Περιέχεται σε πολλά καλλυντικά προϊόντα προσώπου, σώματος και μαλλιών για να ενυδατώσει το δέρμα και να του δώσει απαλότητα , να καταπραΰνει  το αφυδατωμένο δέρμα μετά την έκθεση στον ήλιο ( Αfter  sun) , αλλά και σε κρέμες για την ανακούφιση και την επούλωση  εγκαυμάτων , λόγω των αντιφλεγμονωδών, όπως ειπώθηκε ιδιοτήτων της. 
 Έχει όμως και εσωτερική χρήση. Ενδεχομένως να μειώνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, να περιορίζει τους μυϊκούς και σκελετικούς πόνους, τους κολικούς και τις κρίσεις άσθματος. Επίσης, τονώνει την πεπτική λειτουργία και καταπολεμά διαταραχές, όπως η δυσκοιλιότητα και η δυσπεψία. Για την εσωτερική χρήση συμβουλευτείτε το γιατρό σας . 
Τip : 

Για εγκαύματα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε φρέσκο φύλλο αλόης από τη γλάστρα σας . Κόψτε το φύλλο, πλύνετε το με νερό, αφαιρέστε τον εξωτερικό φλοιό, με ένα μαχαίρι και ύστερα αφαιρέστε με μαχαίρι η κουτάλι , αφαιρέστε το ζελέ (διαφανές ζελέ) και τοποθετήστε το πάνω στην πληγείσα περιοχή. 

Αποφύγετε την χρήση σε εκτεταμένες ανοιχτές πληγές, εάν είστε αλλεργικοί στην αλόη καθώς και κατά την εγκυμοσύνη , ιδιαίτερα κατά την εσωτερική χρήση. 


Δεν υπάρχουν σχόλια: